Consultant somn bebe și copii – Ioana Oprean
Consultant somn copii
Întrebări frecvente
Folosim termenul de sleep training în România pentru a descrie procesul de schimbare a modalității în care un bebeluș sau un copil mic a fost obișnuit să adoarmă. De regulă, îl învățăm să deprindă adormirea și readormirea independentă, dezvățându-l de asocierile de somn pe care le are deja formate și învățându-l unele noi.
Sleep training-ul bebelușului sau copilului mic este o piesă importantă (dar nu singura) din puzzle-ul care alcătuiește somnul de calitate. Aducând adormirea și readormirea în controlul copilului, îi asigurăm un somn consolidat, neîntrerupt, specific vârstei, atât ziua, cât și noaptea. Totodată, îi creăm premisele să adoarmă și să readoarmă ușor atunci când corpul lui are nevoie de somn. Somnul bebelușului va fi astfel mai puțin influențat de salturile normale în dezvoltarea lui fizică, cognitivă sau emoțională.
În primele 4 luni de viață bebelușul nu are încă asocieri de somn formate și consolidate, deci nu avem ce schimba. Asocierile de somn încep să se formeze în jurul vârstei de 2 luni și se consolidează până la vârsta de 4 luni.
Îi oferim un mediu sigur de somn, suntem atenți la semnele lui de somn, îl punem la somn sau îl adormim atunci când corpul lui are nevoie de somn, oferim șansa mai multor persoane să se implice în adormirea bebelușului, creăm un mediu optim de somn, o rutină constantă de somn, exersăm pusul tot mai treaz în pătuț și aducem tot mai devreme ora de culcare seara.
Da, întunericul ajută secreția de melatonină, hormonul somnului, contribuind atât la inițierea mai rapidă a somnului, cât și la menținerea somnului în momentul trecerii de la un ciclu de somn la altul.
Perioadele de veghe sunt intervalele de timp în care bebelușul poate sta treaz în mod natural, fără să primească cortizol sau adrenalină pentru a face față oboselii sau supra-stimulării. Aceste perioade de veghe cresc de la cca. 30-60 de minute în prima lună la 45 sau 90 de minute la 3-4 luni. Ne ghidăm după perioadele de veghe specifice vârstei (corelate cu semne de somn) pentru a pune bebelușul la somn în primele 4 luni de viață deoarece ritmul lui circadian nu este încă format.
Intervalele biologice de somn sunt perioadele din zi în care corpul are nevoie de somn, iar somnul se inițiază mai ușor și se menține mai ușor, asigurând premisele unui somn de calitate. După primele 4 luni de viață, odată cu formarea ritmului circadian al bebelușului, ne ghidăm după intervale biologice de somn (corelate cu presiunea somnului/perioadele de veghe și semnele de somn) pentru a pune copilul de somn.
Intervalele biologice de somn indică o trezire naturală dimineața la 6-7, primul somn să înceapă la 8:30-9, al doilea somn să înceapă la 12-13, iar somnul de noapte să înceapă la 17:30-19:30. O variație de cca. 30 de minute în plus sau în minus este acceptabilă, în funcție vârsta copilului, semnele lui de somn, calitatea somnurilor de zi sau gradul de stimulare de peste zi.
Știința este cea care susține intervalele biologice de somn pentru obținerea unui somn de calitate, odată cu formarea ritmurilor circadiene la 4 luni de viață. Perioadele de veghe sunt din păcate mai populare, dar nu au bază științifică și nu sunt suficiente pentru a asigura copilului somnul de calitate de care are nevoie.