Mâncarea și somnul sunt două nevoi biologice de bază. Ambele sunt importante și trebuie conștientizate, înțelese și respectate pentru dezvoltarea optimă a bebelușului. Știința a avansat mult în ultimele decenii, iar somnul și beneficiile lui au fost studiate în anumite zone de pe glob, informația fiind accesibilă prin intermediul tehnologiei peste tot în lume. În țările pregătite s-o descopere, în casele pregătite s-o primească. 

Am studiat oficial somnul copiilor în cadrul unui program din SUA, unde studii de cercetare pe acest subiect se realizează de decenii bune, iar profesia de consultant în somnul bebelușilor și copiilor mici s-a putut astfel dezvolta de la an la an. Am avut privilegiul să intru în contact cu consultanți care au lucrat cu mii de familii fiecare în decursul ultimului deceniu, aducând odihna în casele respective și un ritm de viață sănătos, per ansamblu.

Acești consultanți au lucrat atât cu bebeluși care întâmpinau provocări cu somnul, cât și cu bebeluși ai căror părinți și-au dorit să prevină provocările viitoare și să stabilească o fundație sănătoasă de somn de la început. În aceste condiții, în perioada 2-4 luni, unii bebeluși au avut norocul să beneficieze de: mediu optim și sigur de somn, somnuri dese ziua, în acord cu semnele lor timpurii de somn, oră de culcare seara tot mai devreme, rutină constantă și relaxantă înainte de somn, precum și oportunitatea de a exersa treptat adormirea și readormirea independentă, fără proteste sau cu minim de proteste (câteva minute, cauzate de regulă de oboseala care nu a putut fi ținută tot timpul sub control).

Astfel, consultanții în somnul copiilor au remarcat că acei bebeluși odihniți, care au somnul în controlul lor, știind să adoarmă și să readoarmă singuri când corpul lor are nevoie de somn, se trezesc tot mai rar noaptea să mănânce, legând tot mai multe ore de somn, în special în prima parte a nopții. Mai concret, după 4 luni, când ritmurile circadiene de somn sunt formate, iar somnul de noapte însumează cca. 10-12 ore, acei bebeluși se trezesc să mănânce de maxim 2 ori pe noapte după 4 luni, maxim o dată pe noapte după 6 luni și deloc după 9 luni. Prima trezire are loc după ora 12 noaptea, iar a doua, dacă există, la minim 3 ore după prima.

Este această informație suficientă pentru a declara că bebelușii nu au nevoie de mai mult de 2 mese pe noapte după 4 luni, respectiv de nicio masă noaptea după 9 luni? Cu siguranță nu, și nici nu este asta intenția. Ne oferă însă un indiciu asupra a ceea ce este posibil în condiții optime. Este important să facem distincția între mesele de noapte care satisfac nevoia de hrană și cele care sunt menite a readormi bebelușul sau copilul mic care nu știe să-și continue somnul altfel. Unii bebeluși sau copii mici s-au obișnuit să readoarmă în timp ce sunt alăptați sau beau un biberon, în timp ce alții readorm trâgând puțin lapte de la sân sau folosind suzeta.

Cei care mânâncă noaptea și după primul an de viață pot mânca ziua mai puțin, transferându-și astfel parte din caloriile necesare noaptea. Este important însă ca în timpul somnului corpul să fie în repaus și să nu dăm de lucru sistemului digestiv pentru a nu perturba toate acele procese în care este implicat creierul în timpul somnului, necesare unei optime dezvoltări fizice, cognitive și emoționale.

Mâncarea sănătoasă și somnul sănătos sunt deopotrivă importante și cred că le putem oferi pe ambele bebelușului sau copilului nostru mic. Nu e necesar să sacrificăm una în favoarea alteia. Ca o ultimă precizare, bebelușii care dorm toată noaptea fără să mânânce pot fi (și de regulă sunt) în continuare alăptați. În cazul meu concret, fetița mea nu a mai mâncat noaptea de la cca. 9 luni, dar am alăptat-o în continuare până după 2 ani.

Eu sunt Ioana Oprean, consultant certificat în somnul bebelușilor și copiilor mici. Dacă vrei să lucrăm împreună pentru îmbunătățirea somnului copilului tău, poți programa o consultație care să stea la baza unui plan de somn scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *