Somnul bebelușului de 2-4 luni începe să se așeze noaptea, dar ziua ne poate da bătăi de cap.

Odată ajuns la 6-8 săptămâni de viață corectate, bebelușul tău începe să zâmbească conștient și să facă tot mai multe asocieri. Îi putem oferi astfel un mediu consistent de somn, atât ziua, cât și noaptea, care să funcționeze ca un indiciu că somnul urmează. Mediul optim de somn imită o peșteră, adică avem întuneric deplin, răcoare și liniște sau zgomote albe. 

Totodată, nu uităm de mediul sigur de somn care este deosebit de important în această perioadă de la 2 la 4 luni, când riscul sindromului morții subite la sugar este cel mai ridicat. Așadar, punem bebelușul la somn tot timpul pe spate, singur în pătuț, pe saltea tare, cu cearșaf perfect întins și fără alte obiecte în jur. Mai puțin înseamnă mai mult când vorbim de siguranța la somn.

După vârsta de 6-8 săptămâni devine tot mai dificil pentru bebeluși să-și închidă pur și simplu ochii și să adoarmă când sunt obosiți. Nu pot sublinia cât de important este să conștientizăm și să urmărim semnele timpurii de somn ale bebelușului pentru a evita situația ca acesta să devină prea obosit ca să mai poată adormi ușor. La mai puțin de o oră de când este treaz, beblușul poate arăta că începe să îi fie somn. Nivelul lui de activitate și de concentrare scade, privirea lui devine fixă și sticloasă și poate începe să clipească mai des. Unii bebeluși arată clar aceste semne de somn și le mențin până când părinții le conștientizează, dar alții au nevoie de un mediu relaxant pentru a le arăta, iar părinții trebuie să fie cu ochii pe ei ca să nu le rateze.

Rutina constantă și relaxantă înainte de somn, atât ziua, cât și noaptea, joacă un rol tot mai important de la 6-8 săptămâni de viață, ajutând corpul bebelușului să se pregătească de somn și indicându-i minții că somnul urmează. Un exemplu de rutină poate cuprinde intrat în camera de somn ușor întunecoasă, cântat, schimbat scutecul, pus pijamale, pornit zgomote albe, făcut întuneric deplin, legănat, adus bebelușul într-o stare de somnolență și apoi pus în pătuț la somn. Poate dura 5-10 minute. Dacă bebelușul începe să se agite când îl punem în pătuț, îl putem ridica, legăna și pune apoi înapoi în pătuț.

Dacă rutina durează mai mult de 15 minute, iar bebelușul pare că se agită în loc să se relaxeze, putem considera că am făcut suficient și este timpul să-l punem în pătuț la somn. Este posibil ca nevoia lui cea mai mare în acest moment să fie de somn, nu de conectare. Agitația sau plânsul pot fi cauzate ușor de oboseală sau supra-stimulare. Pe principiul că tratăm cauza (oboseala sau supra-stimularea), nu simptomele (agitația sau plânsul), punem bebelușul la somn. Ne asumăm acest moment imperfect și avem grija ca data viitoare să începem rutina de somn mai devreme, urmărind cu atenție semnele timpurii de somn ale bebelușului. Dacă ii permitem deseori să ajungă prea obosit, iar apoi ne străduim să-l liniștim, intrăm involuntar într-un cerc vicios în care oboseala și starea de iritabilitate se potențează una pe alta.

Pe de altă parte, dacă bebelușul adoarme în timul rutinei, avem grijă ca data viitoare să scurtăm rutina. Din nou, nu pot sublinia cât de important este să-i dăm bebelușului ocazia să exerseze adormirea singur, adică să facă singur tranziția de la ochi deschiși la ochi închiși. Acest aspect esențial pentru procesul de consolidare a somnului, adică pentru trecerea de la un ciclu de somn la altul, atât ziua, cât și noaptea.

Pe parcursul acestei perioade de la 2 la 4 luni, când simți că este potrivit atât pentru tine, cât și pentru bebeluș, poți experimenta punerea bebelușului în pătuț tot mai treaz. Cel mai probabil, acest lucru va funcționa cel mai bine (fără proteste sau doar cu ușoare proteste) dimineața, la primul somn, când bebelușul nu este încă obosit. Dacă merge, poți face asta din ce în ce mai des, iar dacă nu funcționează (bebelușul protestează și nu dă semne că și-ar putea reduce protestele prin resursele proprii), nu este cazul să îți faci griji. Îl iei în brațe și îl adormi tu sau partenerul, de preferat cu tehnici cât mai diverse. Tu și bebelușul tău aveți o grămadă de ocazii de a exersa până la împlinirea vârstei de 4 luni, adică până când se consolidează asocierile care au început să se formeze la vârsta de 6-8 săptămâni.

Așadar, în perioada 2-4 luni nu există reguli de somn. Este doar o perioadă de practică, dar una importantă, menită să-ți dea ocazia să-ți observi bebelușul și să-l cunoști cât mai bine. Somnul de noapte este primul care se va regla, devenind mai lung și mai consolidat (cu mai puține treziri pentru hrană), iar ora de culcare seara se va muta în mod natural mai devreme, atâta timp cât urmărim semnele timpurii de somn ale bebelușului, practicăm cu consecventă rutina de somn și îi asigurăm întuneric deplin la somn. Ora de culcare seara se poate muta, de exemplu, de la ora 21 la ora 19 sau 18 sau chiar și mai devreme. 

Somnul ziua poate deveni însă mai provocator ca în primele 2 luni deoarece bebelușul este mai conștient de lumea din jurul lui și este mai ușor stimulat. Dacă bebelușul tău se trezește supărat după un somn scurt, îi poți da ocazia câteva minute să-și găsească resursele proprii să intre în următorul ciclu de somn. Bebelușii vor putea sta treji în mod natural (fără să primească cortizol sau adrenalină pentru a face față oboselii) mai mult de o oră, iar un tipar al somnurilor de zi începe să se contureze, pe măsură ce bebelușul se apropie de vârsta de 16 săptămâni, iar ritmurile circadiene se formează.

Sfatul meu pentru tine, ca mamă și femeie, este să fii blândă și să ai răbdare cu tine în această perioadă plină de provocări și emoții intense. Cere ajutor și primește ajutorul care ți se oferă, fie că vine de la partener, familia extinsă, prieteni sau comunitate. Ai nevoie de pauze și timp doar pentru tine ca să îți umpli rezervorul și să îi oferi bebelușului cea mai bună variantă a ta. Toată familia va avea de câștigat când mama este odihnită, sănătoasă și echilibrată.

Eu sunt Ioana Oprean, consultant certificat în somnul bebelușilor și copiilor mici. Dacă vrei să lucrăm împreună pentru îmbunătățirea somnului copilului tău, poți programa o consultație în care să discutăm pas cu pas elementele somnului sănătos.

42 de răspunsuri

  1. Buna ziua! Am un bebe de 2 luni, este sau pare sa iasa (chiar nu sunt sigura) din cel de-al doilea salt mental si adormirile ziua chiar au devenit din ce in ce mai grele ajungand de multe ori la plans. Si rezultatul nu mai mult de 30 de minute. Noaptea folosim: intuneric in casa, sunete albe ai infasat. Pe zi pana acu lasam sa fie lumina fara sunete albe si fara infasat ca sa faca diferenta intre si noapte(din cate intelesesem ca se face la noi nascuti). Din ce inteleg din acest articol e ca ar trebui sa aplicam acelasi mediu si ziua? Noaptea folosim: intuneric in casa, sunete albe ai infasat. Pe zi pana acu lasam sa fie lumina fara sunete albe si fara infasat ca sa faca diferenta intre si noapte (din cate intelesesem ca se face la noi nascuti).

  2. Bună seara, confuzia între zi și noapte pe care o au unii bebeluși dispare în jurul vârstei de 2 luni (la 6-8 săptămâni de viață corectate, considerate de la 40 de săptămâni de la concepție). Așadar, întunericul la somnurile de zi nu îi mai încurcă de la această vârstă nici pe acei bebeluși care tindeau să stea treji noaptea și să doarmă mai mult ziua. Melatonina, hormonul somnului, se secretă pe întuneric, fiind inhibată de lumină. Bebelușii au nevoie de melatonină pentru a adormi și a-și menține somnul, atât ziua, cât și noaptea. În timp ce unii bebeluși par să doarmă bine atât pe întuneric, cât și pe lumină, pentru alții întunericul este vital ziua pentru un somn consolidat (de minim o oră).

    1. Buna seara am un bebe de 3 luni și este un chin noaptea sa adormim ce sa facem sa dormim doarme de la ora 20:00 pana la ora 23:00 după se trezeste și nu se mai culca pana dimineața la ora 6:00 eu nu mai rezist ca mama am fost și la pediatru nici un rezultat am încercat orice mi-a trecut prin minte sub nici o forma nu se culca pana dimineața.Multumesc frumos pentru un raspun!

      1. Bună seara, recomand să ne auzim în cadrul unei consultații pentru a vedea cum putem promova somnul în contextul vostru specific. Ca indicații principale, aș menționa: întuneric beznă la somn, limitarea interacțiunii noaptea, cu excepția meselor, expunerea la lumină naturală ziua și somnuri dese ziua. Orice copil poate dormi bine, dar unii au nevoie de mai mult context de somn din partea părinților, iar părinții respectivi au nevoie de informare corectă și sprijinul unui specialist.

    2. Si pt somnurile de zi ce e de facut sa fie mai usoare ziua? Cat trebuie sa dureze un somn ziua la 2 luni?

  3. Scuze, poate este o intrebare cu un raspuns evident, insa cred ca este un subiect ce merita dezbatut: De ce recomandarea este culcarea bebelusilor mereu pe spate? In maternitate ni se spune sa punem bebelusul DOAR pe o parte, niciodata pe spate pt ca poate da laptic afara si astfel.risca sa se innece (cu toate ca el dormind pe.spate isi tine natural capul pe o parte sau alta). Ma gandeam ca este o recomandare invechita practicata la spitalele de stat insa am fost surprinsa sa o primesc la privat, unde am nascut, unde se presupune ca urmeaza recomandari mai noi.
    Doarme mai bine bebelusul pe o parte?

    1. Bună ziua, orice ocazie de a sublinia importanța siguranței la somn a bebelușului este binevenită. Așadar, punem bebelușul tot timpul la somn pe spate, singur în pătuț, pe o saltea fermă, cu un cearșaf fix și nimic altceva în jur. Campania ”Back to sleep” a scăzut semnificativ rata deceselor sugarilor în timpul somnului (cel mai probabil cauzate de sufocare) în țările în care a fost implementată și unde sindromul morții subite la sugari este monitorizat. Nu știu de ce în maternitate vi s-a recomand altfel. Recomandări oficiale cu privire la siguranța la somn găsiți pe site-ul Academiei Americane de Pediatrie. În România nu avem (încă) o instituție dedicată acestui scop. De asemenea, recomand oferirea a cât mai mult timp pe burtică ziua (sau pe spate liber, pe podea) pentru ca bebe să deprindă rostogolirile de pe spate pe burtă și invers. Până când reușește să se întoarcă singur de pe burtă pe spate, e indicat să-l întoarcem noi înapoi pe spate în timpul somnului, dacă e cazul. De când reușește să revină singur pe spate, îl putem lăsa să doarmă pe burtă dacă așa a ales el după ce noi l-am pus pe spate inițial.

    2. Buna ziua
      Am un bebe de 2 luni si 2 saptamani. Nu are un somn regulat si linistit. Plange mult noaptea . Nu reusim sa avem un somn linistit si odihnitor.
      Va rog daca se poate sa ne auzim in cadrul unei consulatii sa ma ajutati. Multumesc

      1. Daiana, îmi pare rău pentru somnul agitat al bebelușului. În primul rând, e important să fie consultat de medicul pediatru pentru a elimina riscul unui disconfort fizic. Dacă somnul agitat încă persistă și nu are la bază un disconfort fizic, poți programa o consultație pe site: ioanaoprean.ro/produs/consultatie. Vom analiza mediul de somn, programul, pregătirea de somn, modalitatea de adormire și vom face împreună un plan detaliat de acțiune pentru îmbunătățirea somnului.

  4. Buna seara! Am un bebe de 2 luni, in general ziua are 2 somnuri (in unele zile mai scurte de 30-45min, altădată leagă 2-3ore). Problema este somnul de noapte. Începem rutina (baie, imbracat, papa) in camera întunecată cu sunte albe înainte de ora 19 (am înțeles ca atunci începe sa se secrete melatonina), dar uneori durează și 2-3h pana adoarme. Noaptea nu sunt probleme, se trezeste o data pentru a mânca. Ce as putea face ca sa adoarmă in jurul orelor 19-20? Mulțumesc!

    1. Bună ziua, la 2 luni bebe are nevoie de somnuri dese ziua (cam la fiecare 45 de minute de stat treaz în prima parte a zilei, respectiv la fiecare 90 de minute de stat treaz în a doua parte a zilei). Pot fi 4, 5 sau chiar 6 somnuri în fiecare zi, în funcție de durata lor. Dacă bebe stă mult timp treaz între somnuri, acest lucru îi poate îngreuna semnificativ adormirea seara din cauza oboselii acumulate peste zi. Așadar, recomand să îi oferiți cât mai des context de somn pentru o adormirea cât mai lină și mai devreme seara.

  5. Buna ziua!
    Am o fetita care azi a facut 3 luni, iar ziua ne cam chinuim cu somnul. Adoarme doar in brate iar cand o pun in patut in 5 minute este treaza( se cam intampla de vreo2-3 ori pana reusesc sa o culc de tot). Oare unde gresesc? Incerc sa o culc mereu cand vad ca i se înroșesc sprâncenele. Seara facem baita la 7 si pe urma la somnic. Nu am avut treaba pana acum cateva saptamani. Tot asa se intampla ca si ziua. Inainte se trezea din 3 in 3 ore pentru mancare. Acum din 2 in 2 uneori doarme doar o ora si e treaza. Nu mai adoarme fara mancare.

    1. Bună ziua, după 2 luni bebelușii devin tot mai conștienți de lumea din jur și au nevoie de mai mult context de somn pentru a putea adormi. Înroșitul sprâncenelor poate fi un semn avansat de somn. Urmăriți să vedeți dacă puteți identifica semne mai subtile de somn înainte. Asocierea sân-somn se formează foarte ușor și e frecvent întâlnită deoarece suptul e cea mai intensă forma de relaxare, iar relaxarea e necesară pentru ca somnul să se întâmple. O rutină relaxantă înainte de adormirea propriu-zisă poate fi de real ajutor. Sper că fetița dvs. doarme mai bine în prezent și reușiți să fiți consecventă în crearea mediului propice somnului. 🤗

  6. Buna!
    Am un bebelin de 6 saptamani si 2 zile. Adoarme in 90% din cazuri in brate, dupa care este pus in patut(de multe ori isi continua somnul, insa exista si dati cand se trezeste in momentul in care l-ai pus in patut si necesita leganare, sunete albe). Mi-as dori tare mult sa il dezvat sa mai adoarma in brate insa pare a fi un proces destul de greoi, incepe sa planga. Precizez faptul ca de asemenea intre somnurile peste zi plangem cam des, aspiratorul bagat in priza pare sa-l linisteasca (descoperire facuta de 4 zile) si nu stiu ce sa ii fac, nu stiu ce il necajeste sau doare, avem mai nou si 2-3 somnuri de cate 20-45 min(in rest legam si 3-4 ore),As vrea ca procesul de adormire peste zi sa fie mai usor. De asemenea, de cateva zile la somnul de seara ca sa zic asa, se trezeste in jurul orelor 19-20 si reusesc sa il mai adorm in jurul orelor 23:00-00:00. Dupa care leaga si 3-4 ore. Este normal? Cum ma sfatuiti sa gestionez aceste probleme de somn?
    Multumesc anticipat pentru eventualul raspuns.

    1. Bună ziua, la 6 săptămâni somnul poate fi încă destul de haotic. Ajută somnurile dese ziua, expunerea la lumină naturală dimineața, diminuarea stimulilor în casă seara, întunericul la somn, crearea unei rutine relaxante înainte de adormire și muuultă răbdare în crearea fundației sănătoase de somn până la 4 luni. Învățarea adormirii independente are loc treptat, cu așteptarea de a vedea progrese de la o săptămână la alta, nu neapărat zilnic. Sper că bebe doarme mai bine acum. Altfel, nu ezitați să apelați la ajutorul unui specialist, cu îndrumări personalizate pe situația dvs. concretă.

      1. Bună ziua! Avem un bebe de 2 luni care doarme bine noaptea imsa adoarme târziu, însă ziua sta si 7 ore treaz. 😳 Nu reușim sa îl culcam. Mai avem o fetita de 6 ani, care se joaca prin casa, iar pe el orice zgomot în trezedte sau îl impiedica sa adoarmă … cum sa facem sa doarma, pt a nu avea probleme mai târziu?

        1. Antonia, somnul unui bebeluș poate fi provocator când există o soră mai mare în casă. Dacă încă întâmpinați dificultăți, poți programa o consultație pe site în care să analizăm detaliat situația voastră și să punem la punct un program de somn (și mese, activități) care să se potrivească întregii familii, dar să respecte cât mai mult nevoia de odihnă a bebelușului.

  7. Bună seara, am o fetita de 2 luni și o săptămână noi avem o problema cu somnul de noapte reușim doar după ora 00:00 sa ne punem la somn și atunci cu multa agitație și refuzul sânului pana nu fac câteva ture prin casa cu ea pusa la San. Oare ce ar trebui sa fac ?

    1. Ajută expunerea la lumină naturală dimineața, urmărirea semnelor timpurii de somn și diminuarea stimulilor în toată casă după-masa sau seara devreme. Ajută, de asemenea, dacă voi, părinți, agreați și prioritizați ora de culcare devreme seara.

  8. Buna.bebelina mea are 3luni si 2saptamani.intr adevar somnul de peste zi este mai lung daca o tin in brate in rest ori se trezeste imediat dups ce o pun in patut ori dupa 30 de minute.readormirea ar fi destul de rapida daca II dau sanul.intrebarea mea este daca bebelusul adoarme dupa 5 minute iar se trezeste dupa iar il adormim,de cate ori Sa facem readormirea? Si dupa readormire lasam bebelusul sa doarma in mediul unde stim ca va dormi,brate/carucior?

    1. Bună, dacă bebe are în timpul somnului condiții diferite de cele din timpul adormirii vedem frecvent treziri după 30-40 de minute. Recomandarea mea este să încercați de la început adormirea în pătuț, liniștindu-l doar cu mângâiat sau vorbit. Astfel bebe va avea șanse mai mari să treacă în următorul ciclu de somn. Întunericul deplin la adormire și în timpul somnului este esențial.

  9. Si la somnul de noapte ne confruntam cu multe treziri..intre 4 si 7 treziri.daca trezirea este dupa 2.5 3 ore atunci o alaptez daca se trezeste la o ora dupa masa incerc alta varianta.. cat de mult timp Sa aloc pt readormire? La mesele de peste noapte bebele de 3luni si 2saptamani trb stimulat sau il lasam Sa bea 3-5 Minute..se intampla ca dupa 5 Minute de supt Sa adoarma..de obicei la primele 2 treziri de la culcare bea mai mult 10- 15 Minute dupa la urmatoarele treziri3- 5 Minute.cum ar trb procedat ca trezirile pt masa sa fie intre 3-3,5 ore? Multumesc

    1. În ultima parte a nopții somnul este mai superficial, iar trezirile tind să fie mai dese dacă bebe nu știe să readoarmă singur. Recomandarea mea pentru un somn consolidat (cu treziri doar pentru hrană noaptea) este învățarea adormirii și readormirii independente, posibilă în contextul odihnirii bebelușului și înțelegerii prealabile de către părinte a ceea ce presupune procesul.

  10. Buna ziua am o bebelușă de 3 luni noi nu avem probleme cu somnul însă curiozitatea mea este dacă este contraindicat sa avem sunete albe tot timpul nopții am început sa le introduc toată noapte la al 2 le-a salt mental ptc am văzut ca se chinuia sa adoarmă pe timp de zi folosim sunete albe la fel doar ca ziua e un volum mai mare dar noapte este redus cât da fie pe fundal recomandați acest lucru?

    1. Felicitări pentru somnul bun. Sunetele albe pot fi de ajutor la somnul bebelușilor. Îi relaxează, pot masca eventualele zgomote bruște, nu interferează cu calitatea somnului (ca alte zgomote) și sunt o asociere de somn care țin de mediu, nu de adult. Un volum de până la 60 db (similar dușului) e considerat ok, sigur. Îl puteți măsura cu o aplicație.

      1. Buna ziua , aici bebe de 2 luni . Are un program haotic si nicio zi nu este la fel . Ziua doarme foarte mult , cateodata si 3-4 ore legate , daca il scot afara doarme pana la 20:00.. dupa care cand intram in casa , dupa baita , nu mai adoarme pana la 1 , 2 noaptea . Dupa care doarme pana la 11 cu 3 treziri de papa . In tot acest timp , încercând sa il adorm , vrea numai in brate , leganat , iar la san si repetam asta pana adoarme la 1 sau 2 . Inteleg ca este o rutina greșita , si nu stiu cum sa inițiez o schimbare . Multumesc !

  11. Buna ziua,

    Am un băiețel de 7 săptămâni. Nu consider ca avem mari probleme cu somnul de noapte (adoarme maxim la 22:30, are o trezire pe la 02:00 și una pe la 05:00), dar cel de zi ne face mari probleme, acesta fiind și motivul pentru care am început sa caut mai multe informații. Gasesc de mare ajutor articolul dumneavoastră.
    Va rog sa ma ajutați cu o recomandare, de cateva zile nu prea mai doarme ziua. Reușesc sa-l adorm fie in brate, fie in pat insa dacă m-am dezlipit de el, in maxim 15-20 minute se trezește. Trasare tare și se trezește brusc, cu niște ochi maaaari. Intr-o zi a dormit doua ore legate dar nu m-am mișcat de lângă el.
    As vrea totuși pe perioada zilei, cât doarme, sa mai reușesc sa fac și eu câte ceva prin casa 😇. Plus ca pana la ora 18:00 suntem doar noi doi și sincer as avea nevoie de puțin timp de respiro.
    Va multumesc mult pentru ajutor.

    1. Diana, trei treziri pe noapte pentru hrană sunt normale în a doua lună de viață. Mă bucur că ați găsit de ajutor articolul și îmi cer scuze că nu am răspuns la timp, dar las aici răspunsul pentru alte mame de nou-născuți. Într-adevăr, după 6-8 săptămâni bebelușul e mai treaz, mai conștient, mai sensibil la stimuli și devine tot mai important să adoarmă în fix aceleași condiții în care doarme pentru a-și putea continua somnul. Dacă vă implicați în adormire, recomand să rămâneți lângă el la primele două somnuri din zi, iar următoarele somnuri din zi e în regulă dacă sunt scurte. Îl putem învăța treptat să adoarmă direct în pătuț, dându-i șansa să exerseze această abilitate dimineața când e mai odihnit. La un an, când cel mic are doar unul sau două somnuri pe zi, e mai ușor pentru mamele care petrec mare parte din zi singure acasă cu copilul să aibă un program mai interactiv.

  12. Bună ziua. Am un bebe de 4 luni și nu știu exact cum sa ii setez programul de somn. Noaptea mănâncă ultima data la 01:00 și se mai trezește la 09:00 însă imediat după,adoarme din nou pana chiar dupa ora 13:00. Ziua, doarme bine însă nu știu cum sa fac sa adoarmă la 20:00 pentru ca încă se trezește sa mănânce la 23:00,la 2:00. Oare doarme prea mult ziu a? Ar trebui sa l trezesc? Mulțumesc

    1. Luana, când vrem să modificăm programul de somn al unui bebeluș mai mare de 4 luni sau al unui copil mic pornim de la trezirea de dimineață. Intervalul 6-8 este optim pentru începerea zilei și poate fi necesar să-l trezim 2-3 dimineți până când se obișnuiește. Totodată, poate fi necesar să-i prelungim perioadele în care stă treaz în prima partea a zilei, chiar dacă este vizibil obosit. Din nou, doar 2-3 zile până când se reglează. Facem aceste lucruri doar dacă îi putem oferi context pentru somn devreme seara. Cu cât prinde mai multe ore de somn până la miezul nopții, cu atât va avea un somn mai bun noaptea și va fi mai odihnit a doua zi.

  13. Buna ziua. Ar ajuta foarte mult sa vorbiti daca se poate si despre momentele cand bebelusii au un disconfort de ex. cresterea dintisorilor sau crampe si au nevoie de alinare si chiar adormit doar in brate. Si ce facem cand nu suntem in fiecare zi 24/24 acasa? mai iesim intr-o excursie, avem o nunta, calatorim cu masina si nu putem oferi bebelui conditiile optime de somn.

    1. Mulțumesc pentru recomandări. Dințișorii pot afecta somnul în special în ziua sau noaptea în care erup. Pentru crampele din primele 2-3 luni de viață încurajez hrănirea cu capul mai ridicat și scoaterea aerului după mese. Mă bucur dacă mama nu e responsabilă de bebeluș 24/24, cred că are nevoie de pauze în care alți îngrijitori să preia responsabilitatea. Excursiile cu copii sunt evident diferite de cele de dinainte și e necesară multă flexibilitate în organizarea lor, alături de setarea unor așteptări realiste. În timp ce unii bebeluși sau copii mici adorm ușor pe mașină, alții au provocări cu drumurile cu mașina și e necesar să ne adaptăm. Mai multe detalii despre aceste aspecte puteți afla în video-urile salvate în contul meu de Instagram: http://www.instagram.com/ioanaoprean.ro

  14. Buna seara, am un bebe de 3 luni si 1 saptamana. In timpul zilei adoarme numai daca este scos afara sau pe masina. Seara dupa baita si masa(hranit cu lapte praf) de la ora 21.00 doarme pana la ora 1.30- 2 cand se trezeste pentru masa dupa care mai trage o repriza pana la 4.30…5.oo cand iar ia masa. Doarme pana la 8…8.30 dupa care i-a masa din 3 in trei ore. Problema este ca in timpul zilei nu reusesc sa-l adorm in casa. Se apropie regresia de somn si nu stiu cum sa procedez sa-l adorm in timpul zilei. M-ar ajuta un sfat. Multumesc de ajutor.

    1. Iolanda, la 3 luni somnul de noapte arată bine, cu 2 treziri pentru masă. Culcarea seara mai devreme de ora 21 l-ar putea ajuta să lege chiar mai multe ore de somn în prima parte a nopții și să fie mai odihnit a doua zi. Cu cât un bebeluș e mai odihnit per ansamblu, cu atât poate adormi mai ușor, cu mai puțină implicare din partea părinților sau cu mai puțină mișcare. La 9 luni, majoritatea bebelușilor rămân cu doar două somnuri ziua, pe care într-adevăr le recomand acasă, pe întuneric, în liniște, mediu static, cu rutină înainte. Primul pas este să aducem bebelușul cât mai odihnit cu asocierile de somn curente (legănat/cărucior/mașină/brațe/supt/mângâiat), după care putem face un plan de acțiune pentru diminuarea implicării în adormire.

      1. Buna seara.

        Se da o bebelusa de 2 luni și 2 săptămâni. Cu somnul de noapte nu avem problema zic eu ( o singura trezire undeva în jurul orei 3 și somn pana la ora 6). Problema cea mai mare o reprezinta somnul de zi ( menționez ca nu am incercat niciodată să o adorm pe întuneric de frica confuziei zi-noapte). Sunt zile si zile, insa in ultimul mult doarme cam 15-20 de minute max/somn si are aprox 2-3 somnuri de zi. Incerc sa ii respect pv-urile însă ma frustrează ca nu poate sa doarmă fie mai mult fie mai des.
        Cum o pot face sa doarmă mai mult ?
        Vă mulțumesc mult!

  15. Buna ziua.
    Sfaturi pentru părinții mai activi, având bebe 2, care ies afara si cu toddlerul, care merg la cumpărături cu copii dupa ei, sau au diferite întâlniri care tin mai tarziu? Nu mereu putem fi acasa si sa avem bezna, multe somnuri se fac afara.

    1. Alina, trecerea de la viața fără copii la cea cu copii poate fi provocatoare pe mai multe planuri. Îndeosebi, apariția unui bebeluș când mai există un copil mic în casă poate fi dificil de gestionat până la găsirea ritmului. Fiecare familie se organizează în stilul propriu, iar copiii se pot adapta mai ușor sau mai greu. Având acestea în minte, cred mult în nevoia bebelușului de predictibilitate, rutină, familiar, la care se adaugă culcarea devreme seara pentru un somn odihnitor. Concret în cazul vostru, aș prioritiza primul sau al doilea somn acasă, în codiții optime, și culcarea devreme și flexibilă seara, în funcție de cum a decurs somnul în ziua respectivă, cu o pregătire lungă și relaxantă înainte. Observ că poate ajuta mult împărțirea pe ture: un părinte cu un copil și celălalt cu alt copil. Sau un părinte cu treabă în afara casei și celălalt cu copiii acasă, cu un program de somn, mese și activități care să țină cont pe cât posibil de nevoile ambilor copii.

  16. Buna am o fetiță de 2 luni și de vreo 3 săptămâni nu mai îmi doarme ziua decât somnuri scurte și apoi se trezește și începe să planga am alăptat o la san dar acum ii dau și san și lapte praf pentru că nu se satura și tot așa face nu îmi doarme ziua doar somnuri scurte și se trezește iar noaptea doarme cate 4 ore și se trezește sa mănânce iar apoi adoarme. De ce îmi face așa că mă îngrijorez e și primul copil?

    1. Bună ziua, în jurul vârstei de 2 luni bebe devine mai treaz, mai conștient, mai sensibil la stimuli ca înainte. Ajută întunericul deplin la somn atât noaptea, cât și ziua, precum și o pregătire relaxantă înainte de somn. Intervale potrivite la care să încercăm adormirea ca să nu ajungă prea obosită încât să se poată relaxa și să accepte somnul. Împrietenirea treptată cu pătuțul crește șansele de a avea somnuri mai lungi ziua. Un plan de acțiune personalizat îl putem stabili într-o consultație de o oră.

  17. Bună! Am un bebe de 3 luni si 5 zile. Somnul de noapte e relativ ok. Doarme de pe la 21-22 pana la 8… pe intuneric, white noise.. îl adorm in brate, cu suzeta si problema e ca trebuie sa fie cineva prin preajma sa i-o redea cand o cere.. uneori se linisteste singur cu mainile prin gura (inca nu a descoperit degetul mare 🙁 ). Si mai are 1/2 treziri pt mancare noaptea… cred ca ramanem cu una cat de curand. Somnurile de zi sunt tot mai dificile si scurte.. daca pana acum vreo 2 saptamani aveam 3 reprize de somn pe zi de aprox 2 ore fiecare, la aprox o ora jumate de la trezire, acum doarme 30-45 de min si nu mai leaga somn decat daca il iau iar in brate (in pat), il legan si uneori doarme in continuare pus jos, alteori trebuie sa raman cu el lipit de mine, altfel cu alea 45 de min de somn ramane.. si cumva e problema pt ca se duce tot programul.. nu e alaptat, ci bea lapte praf cam la 4 ore.. ceva nu fac bine? Ceva se schimba in rutina lui? Ar trebui sa nu incerc sa il mai readorm dupa cele 30-45 de min de somn? Dar imi pare obosit inca…
    Mai am o fata de 8 ani si tin sa spun ca de la 2 luni jumate a dormit singura, a adormit singura cu ajutorul degetului in loc de suzeta si n-am avut nicio problema cu somnul.. poate doar la trecerile de la 3 la 2 somnuri si apoi la 1 pe zi..
    Cu bebe 2 insa vad ca stau altfel lucrurile, desi incerc sa fiu cat mai putin prezenta la somnul lui, atat ziua, cat si noaptea…nu prea ne iese.. pt ca suzi, pt ca leganat…:(
    Sfaturi?

  18. Buna ziua! Am un bebelin de 9 sapt si 2 zile si avem probleme cu somnul atat ziua cat si noaptea… ziua adoarme dar cam 40 de min pe ceas… noaptea adoarme la 22:00 si prim trezire este la 1 … urmeaza alaptatul si adoarme, se trezeste la 3 apoi la 5 si de la 5 se foiste f mult numai are un som profund… nu reusim sa ne odihnim pana dimineata… de dimineata adoarme pe la 9:30 un somn de 40 de minunte… ce ne sfatuiti sa facem pentru a reusi sa aiba un somn eficient si profund? Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *