Somnul nou-născutului este normal să fie dezorganizat. Nu ne putem aștepta ca acesta să doarmă după un program anume. Somnurile ziua pot fi scurte, de 20-30 de minute sau pot dura câteva ore. Somnul de noapte începe târziu și este fragmentat pentru ca nou-născutul să se poată hrăni. Aceste aspecte sunt în afara controlului nostru, însă există lucruri pe care le putem face pentru a pune bazele unui somn de calitate încă din primele luni de viață.
Mă voi referi în continuare la un bebeluș ca fiind nou-născut în primele lui 6-8 săptămâni de viață, calculate de la data estimată a nașterii (40 de săptămâni de la concepție). Astfel, dacă un bebeluș s-a născut la 38 de săptămâni, vârsta lui corectată va fi cu 2 săptămâni mai mică și în loc de 4 săptămâni va avea doar 2, de exemplu.
Putem începe prin a-i oferi bebelușului un mediu sigur pentru somn. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca în primul an de viață bebelușul să fie pus întotdeauna la somn pe spate, într-un pătuț gol, cu saltea tare și cearșaf perfect întins, fără perne, păturici, protecții laterale, jucării sau alte obiecte în jur. Cu toate că accesoriile pentru pătuțul bebelușului sunt foarte populare, un mediu simplu de somn este în cel mai bun interes al bebelușului.
Înțelegând cum dorm bebelușii și cum evoluează somnul lor în timp ne ajută să fim cu un pas înaintea provocărilor și să știm cum le putem preveni, creând o fundație sănătoasă de somn de la început. Astfel, evităm să trecem prin procesul mai greoi de schimbare a obiceiurilor de somn deja formate. Pe scurt, somnul de calitate depinde de abilitatea bebelușului de a adormi și readormi singur, după o rutină de somn relaxantă și previzibilă, într-un mediu sigur și optim de somn, în concordanță cu nevoile lui biologice.
Când ajungi acasă de la spital este important să-ți setezi corect așteptările cu privire la somnul nou-născutului. Este în regulă ca acesta să fie dezorganizat, scopul nostru fiind să ținem bebelușul cât mai odihnit posibil, punându-l în siguranță la somn la 30-60 minute de când s-a trezit din somnul precedent. Aceasta este perioada de timp în care nou-născutul poate sta treaz în mod natural, fără ca al lui corp să primească hormoni suplimentari pentru a face față oboselii.
De asemenea, este important să fim conștienți că începând cu 2 săptămâni de viață, nou-născutul poate începe să experimenteze un anumit grad de agitație, în special în timpul serii. Unii bebeluși (perfect sănătoși, de altfel) pot plânge mai mult sau mai intens decât alții sau pot fi mai greu de liniștit cu tehnici care înainte păreau să funcționeze. Această perioadă poate fi foarte provocatoare și descurajantă pentru părinți. Este important de știut că este doar o perioadă, care durează până la 3-4 luni, vârful fiind atins la 6-8 săptămâni. Este cunoscută sub denumirea The Period of PURPLE Crying și descrie ceea ce în România deseori numim colici. În această fază normală de dezvoltare un bebeluș sănătos poate plânge (cu întreruperi mai mari sau mai mici) ore întregi, fără a putea fi liniștit. Dacă simți totuși că ceva nu este în regulă, este indicat să te adresezi medicului. Mai multe informații despre această perioadă poți găsi pe purplecrying.info.
Este important să experimentezi diferite tehnici de liniștire a bebelușului pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru voi. Poți începe cu o înfășare corectă (cu accent pe brațe, nu pe picioare sau șolduri). Dacă nu funcționează, cel puțin aduce bebelușul într-o stare în care poate fi mai receptiv la alte tehnici de liniștire. Poți apoi să-l ții pe o parte sau pe burtică (când este treaz, la somn îl punem tot timpul pe spate pentru siguranță). Poți să-i șâșâi tare la ureche sau să folosești zgomote albe, să-l legeni (cu mișcări scurte și rapide) sau să-i oferi un supt de confort. Toate aceste tehnici de liniștire imită mediul cu care a fost obișnuit bebelușul în burtică. Le găsești explicate mai în detaliu pe happiestbaby.com. Poți începe cu tehnici mai ușoare de liniștire înainte să recurgi direct la legănat sau supt, acestea fiind cele mai puternice. Ia însă în considerare că dacă bebelușul ajunge foarte obosit sau supra-stimulat îi va fi tot mai greu să se liniștească.
Sfatul meu pentru tine, ca mamă și femeie, este să fii blândă și să ai răbdare cu tine în această perioadă plină de provocări și emoții intense. Cere ajutor și primește ajutorul care ți se oferă, fie că vine de la partener, familia extinsă, prieteni sau comunitate. Ai nevoie de pauze și timp doar pentru tine ca să îți umpli rezervorul și să îi oferi bebelușului cea mai bună variantă a ta. Toată familia va avea de câștigat când mama este odihnită, sănătoasă și echilibrată.
Bebelușul și somnul lui încep să se schimbe semnificativ când acesta ajunge la 6-8 săptămâni de viață corectate, odată cu primul surâs conștient, așa că dacă te apropii de această perioadă te invit să citești în continuare mai multe detalii despre somnul bebelușului de 2-4 luni.
Eu sunt Ioana Oprean, consultant certificat în somnul bebelușilor și copiilor mici. Dacă vrei să lucrăm împreună pentru îmbunătățirea somnului copilului tău, poți programa o consultație în care să discutăm pas cu pas elementele somnului sănătos.